23/09/2018

Rechter beëindigt dienstverband wegens klantonvriendelijk gedrag

Een werkneemster van warenhuis HEMA is ontslagen omdat haar werkgever haar onvriendelijke gedrag richting klanten zat was. Al sinds 2007 werd de vrouw op haar gedrag gewezen maar ze liet geen verbetering zien. De rechter heeft het contract ontbonden, maar niet op basis van zwaar gewichtige redenen. Vanwege persoonlijke omstandigheden is ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens dringende reden een te zware maatregel, aldus de rechtbank.

Takkewijf
Ergens in december 2013 barst de bom. De winkelmedewerker roept takkewijf tegen een klant, die dit echter niet hoort. Omstanders die in de rij bij de kassa staan hoorden dit waarschijnlijk wel en ook de aanwezige teamleider is er getuige van. Van het voorval wordt melding gedaan bij de leidinggevende. De vrouw wordt aangesproken op de huisregels en belooft beterschap.

HEMA stelt dat zij vanaf 2007 in ieder jaarlijkse functioneringsgesprek de medewerkster op haar onvriendelijke gedrag richting klanten heeft gewezen en steeds heeft benadrukt dat dat gedrag verbetering behoefde. Ook heeft de vrouw volgens HEMA vier keer een schriftelijke waarschuwing gekregen voor haar klantonvriendelijke gedrag. Het mocht volgens de werkgever niet baten.

Ontbinding
HEMA verzoekt de rechter om het dienstverband te ontbinden wegens gewichtige redenen, hiervoor beroept het warenhuis zich op artikel 7:678, eerste lid BW. HEMA stelt dat het vertrouwen in de medewerkers onherstelbaar is geschaad.

Beslissing
De rechter beëindigt de arbeidsovereenkomst per 1 april 2014, niet vanwege een dringende reden, maar vanwege een verandering van omstandigheden. Een dringende reden wordt gezien als een te zwaar middel. Dit onder andere omdat de vrouw kostwinner is, een motorisch beperking aan haar linkerarm heeft als gevolg van een hersenbloeding en al wat ouder is wat haar zal belemmeren in het vinden van een nieuwe baan. De rechtbank heeft de vrouw wel zelf verantwoordelijk gehouden voor haar handelwijze die een vertrouwensbreuk heeft veroorzaakt, waardoor ze geen ontslagvergoeding krijgt toegewezen.Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op ''toestaan cookies" om de beste surfervaring mogelijk te maken. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. Deze website gebruikt cookies voor functionele en analytische doeleinden en om het mogelijk te maken content via social media te delen.

Sluiten