Ontslag op staande voet wegens niet afrekenen Red Bull terecht volgens gerechtshof
Ontslag op staande voet wegens niet afrekenen Red Bull terecht volgens gerechtshof

Een kassamedewerkster van supermarkt Coop is op staande voet ontslagen omdat zij een blikje Red Bull, in strijd met de bij haar bekende huisregels, niet heeft afgerekend voor het consumeren. De vrouw was bekend met de regels van het bedrijf die voorschrijven dat aankopen voor persoonlijk gebruik voor het nuttigen aan de kassa moeten worden afgerekend en vervolgens geparafeerd moeten worden door de supermarktmanager of diens vervanger.

Ontslag

De vrouw heeft daarna enkele keren aan haar manager bevestigd dat ze volgens de huisregels heeft gehandeld en het blikje heeft afgerekend. Ze heeft vervolgens ook nog “gezocht” naar het bonnetje. De supermarktmanager heeft de aankoop vervolgens gecontroleerd en stelde vast dat de medewerker de Red Bull niet heeft afgerekend. De vrouw is vervolgens geschorst en twee dagen later door het bedrijf op staande voet ontslagen.

Procedure

Vervolgens heeft de voormalig kassamedewerker een rechtszaak tegen haar ex-werkgever aangespannen om doorbetaling van loon tot het einde van het dienstverband te eisen. De kantonrechter wijst deze vordering toe omdat hij van mening is dat het ontslag op staande voet een te zware sanctie is met betrekking tot wat is voorgevallen en dat een minder zwaar middel passender zou zijn geweest.

Hoger beroep

Coop kan zich niet vinden in het vonnis van de rechtbank en stelt hoger beroep in. In deze procedure staat de vraag centraal of er al dan niet sprake is van een door Coop verschafte dringende reden om de medewerker op staande voet te ontslaan. Het gerechtshof beantwoordt deze vraag bevestigend.

Het hof vindt dat het ontslag terecht is omdat de vrouw bewust heeft gelogen en bekend was met de huisregels die Coop hanteert ter bescherming van haar winkelvoorraad. Van Coop kan niet worden verwacht dat het dienstverband met de vrouw, die door haar gedrag het vertrouwen van haar werkgever heeft geschonden, nog langer wordt voortgezet. De rechtbank vond de persoonlijke omstandigheden van de kassamedewerkster, zoals de lengte van het dienstverband, haar privé omstandigheden (jonge alleenstaande moeder) en de financiële gevolgen onvoldoende tegenwicht bieden om anders te besluiten.

De jonge vrouw is door het verliezen van de zaak veroordeeld tot het betalen van zo’n 2400 euro aan proceskosten.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Ik help werknemers, werkgevers en/of uitkeringsgerechtigden met eerstelijns vraagstukken op het gebied van werk, personeel, arbeidsongeschiktheid (re-integratie) en sociale zekerheid • Spreker & trainer
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Ik help werknemers, werkgevers en/of uitkeringsgerechtigden met eerstelijns vraagstukken op het gebied van werk, personeel, arbeidsongeschiktheid (re-integratie) en sociale zekerheid • Spreker & trainer

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties