Wat is paulianeus handelen?
Wat is paulianeus handelen?

Bij ongeveer 6% van de gevallen van faillissementen van natuurlijke personen is er sprake van paulianeus handelen, tegenover 9% bij rechtspersonen. Paulianeus handelen wordt niet alleen ondernemers verweten, de laatste jaren maken ook steeds meer bestuurders zich hier schuldig aan. Wat paulianeus handelen inhoudt kun je lezen in dit artikel.

Paulianeus handelen

Paulianeus handelen komt neer op het met voorbedachte rade voortrekken van een crediteur voor het doen van een (af)betaling. Het woord paulianeus komt van het woord pauliana, dit is afkomstig uit het Romeins recht en hebben wij overgenomen in onze wetboeken. Tijdens juridische procedures worden beide vormen gebruikt.

Voorbeeld:
Een bedrijf kan niet meer aan de betaalverplichtingen voldoen en staat op het randje van een faillissement. De ondernemer besluit om voor het faillissement nog snel enkele dure machines te verkopen aan een crediteur voordat de toko echt failliet wordt verklaard.

Er wordt in dit voorbeeld dus een crediteur voorgetrokken en spullen van waarde uit de onderneming onttrokken. Voor de rechtbank betekent dit dat er sprake is van paulianeus handelen. Paulianeus handelen kan heel ver gaan en complexer zijn dan dit tamelijk eenvoudige voorbeeld.

Liquiditeit

Wat is het probleem nu precies denk je misschien. Een ondernemer heeft met inachtneming van zijn contractuele verplichtingen toch de vrijheid om zelf te bepalen wat, wanneer en wie hij betaalt? Klopt! Maar deze vrijheid wordt beperkt op het moment dat een onderneming rekening moet houden met een mogelijk faillissement. Vanaf het moment dat een bedrijf problemen krijgt met zijn liquiditeit en het duidelijk is dat niet alles meer kan worden betaald moeten schuldeisers naar rato van vordering worden betaald. Doet een ondernemer dit niet dan is er sprake van pauliana.

Conclusie

Paulianeus handelen wordt gezien als een misdrijf. In het kader van de faillissementspauliana kan dan ook strafrechtelijke vervolging worden ingesteld. Je kunt er als bestuurder van een BV persoonlijk aansprakelijk voor worden gesteld en geloof mij, daar heb je een leven lang last van. Voorkom dit dus en meld betalingsonmacht altijd tijdig aan crediteuren als je problemen krijgt met je liquiditeit. Stel een liquiditeitsbegroting op en bewaak de debiteuren en crediteuren en zet in op sales. Het valt mij op dat veel bedrijven die kampen met een crisis onvoldoende doen om kapitaal aan te trekken in de vorm van klanten en opdrachten.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig en bevlogen ondernemer sinds 2003 • Deskundig in arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig en bevlogen ondernemer sinds 2003 • Deskundig in arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?