Waarom kun je beter door je neus ademen?

De meeste hyperventilanten weten niet beter dan hun mond te gebruiken bij het ademen, wat al gelijk één van de oorzaken is van hun (chronische) hyperventilatie. Ik dit artikel zal ik uitleggen waarom je beter door je neus kunt ademen.

De neus zorgt ervoor dat de lucht die je inademt, wordt verwarmd en gezuiverd zodat er minder kans is op oorontsteking, keelontsteking en neusverkoudheid. De ingeademde lucht wordt bovendien vochtig gemaakt zodat het slijmvlies van mond, keel en longen niet uitdroogt. Misschien heb je soms moeite met slikken of een droge mond, dit is in de meeste gevallen een symptoom van de mondademing.

Klik hier voor nog meer artikelen over (chronische) hyperventilatie..

Verder adem je met de neus minder lucht in dan met de mond en dit is goed. Mondademen resulteert meestal in teveel ademen zonder dat het nodig is waardoor je ook teveel koolzuur verliest. Het verliezen van teveel koolzuur draagt bij aan alle problemen die je hebt en zorgt er ook voor dat je neus vol gaat zitten, je snel verkouden bent en dat je het sneller koud hebt dan anderen.

Je neus is een prachtig stuk gereedschap tegen hyperventileren. Omdat er minder lucht door de neus kan worden verwerkt zul je niet snel zal overademen, omdat dit gewoon onprettig voelt. Je zult met de neusademing dus minder koolzuur verliezen waardoor je minder last hebt van je klachten.

Oefening baart kunst
Ik wil je eigenlijk adviseren om elke dag te oefenen met de neusademhaling, door bijvoorbeeld drie keer per dag vijf minuten door je neus te ademen op momenten dat je rustig bent. Je lichaam zal hier snel aan wennen en het zal steeds makkelijker gaan. Als het je eenmaal beter afgaat kun je proberen om door je neus te ademen bij het maken van een wandeling.

Goede boeken bij dit onderwerp:

 • http://www.wijnentotaal.nl ray14125

  goed artikel. ik denk dat veel mensen hier wat aan hebben

  • Volly

   Ik verwachtte een antwoord te krijgen

 • maurice

  hallo ik heb een vraag over dat ademen door je neus.
  moet je inademen en uitademen door je neus of alleen inademen gr.

 • http://www.yogacentraal.nl/ademen-doe-je-door-je-neus YogaCentraal

  Dat is precies wat in de yoga ook wordt aangeraden: http://www.yogacentraal.nl/ademen-doe-je-door-je-neus

 • Anita

  Ik zou ook graag willen weten of je door de neus moet in en uitademen of alleen door de neus moet inademen

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Ik hou je graag op de hoogte over ondernemerschap, recht, management, psychologie, marketing & sales en veel meer...