Richtlijnen binnen de psychiatrie: hoe het vak van de psychiater wordt gejuridiseerd

Psychiater Bram Bakker interviewt Esther van Fenema. Naast psychiater is zij ook professioneel violist. Het gesprek gaat over het vak van Psychiater. Over de richtlijnen in de psychiatrie die de behandeling bepalen. Wel of geen pil bij een depressie is een levensbedreigend risico, maar stelt Esther: “We zijn toch geen slaven van een richtlijn?”

Daglichtlamp verbetert seksleven van mannen boven de 40

Blootstelling aan fel daglicht of aan een daglichtlamp van 10.000 lux heeft een positief effect op het seksleven van mannen boven de 40. Dit is de conclusie van een kleinschalig onderzoek gedaan door wetenschappers van de University of Siena in Italië. De verbetering van het libido is het gevolg van de stijging van het hormoon testosteron dat onder invloed van licht wordt aangemaakt.

Innovaties in de rechtspraak: op spreekuur bij de rechter

Vanaf 1 oktober begint rechtbank Noord-Nederland met een proef om de rechtspraak laagdrempeliger te maken. Het project, de Spreekuurrechter genaamd, moet een brug slaan tussen burgers en de rechtspraak. Voor €39,50 kan een particulier zijn geschil laten bekijken door één van de acht aan het experiment verbonden rechters. Zij behandelen onder andere huur- en arbeidszaken, burenruzies, geldvorderingen, ondeugdelijke leveringen en geschillen over ziektekostenpremies. Het Bureau Spreekuurrecht zetelt tijdens de proef in de rechtbank in Assen.

Depressie en gebruik antidepressiva neemt onder studenten flink toe

Het studentenblad van de Leidse Universiteit, Mare, meldde begin dit jaar dat depressieklachten onder studenten flink aan het toenemen zijn. Ook het gebruik van antidepressiva is behoorlijk toegenomen onder jongeren tot 21 jaar. Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen is er op basis van cijfers tussen 2007 en 2015 sprake van een stijging van 40%. Volgens gedragsonderzoeker Ben Tiggelaar komt de depressie-epidemie onder studenten onder andere door het hebben van te grote dromen. Hierover schreef hij afgelopen weekend een column in NRC.

Steeds meer werkgevers laten HBO functies invullen door startende WO’ers

Steeds meer werkgevers kiezen voor het aannemen van jonge academici voor banen die voorheen door HBO’ers werden ingevuld. Het voornaamste argument van werkgevers om te kiezen voor academici is gelegen in het feit dat ze vinden dat het treurig is gesteld met het niveau van de gemiddelde HBO’er. Omdat er steeds meer WO’ers afstuderen wordt het aanbod van academici waar werkgevers uit kunnen kiezen steeds groter.