Studie: medisch nieuws in nieuwsmedia vaak overdreven of uit verband getrokken

Ook vandaag de dag consumeert de Nederlander veel nieuws en genieten veel nieuwsmedia een betrouwbare reputatie. Ze hebben iedere dag weer een belangrijk aandeel in de oordeels- en kennisvorming van miljoenen mensen. Toch klinken er regelmatig geluiden over het feit dat de nieuwsmedia zaken opblazen, niet juist duiden of subjectief zijn. Dat deze kritiek niet geheel onterecht is blijkt uit een studie die vandaag werd gepubliceerd in het Nederlandse Tijdschrift voor de Geneeskunde. De slotconclusie van het onderzoek: de accuraatheid van medisch nieuws laat te wensen over.

Studie
Uit onderzoek van de Universiteit van Leiden komt naar voren dat 29% van de nieuwsberichten over gezondheid overdrijvingen bevat of een correlatie die als causaal verband wordt gepresenteerd. Ook wordt expliciet gezondheidsadvies in zo’n 10% van de berichten overdreven. Overdrijvingen komen vaker voor als deze ook in het persbericht van een universiteit of academisch ziekenhuis staan.

De onderzoekers vergeleken voor deze studie verschillende peer-reviewed publicaties met 129 persberichten en artikelen van 14 verschillende media waaronder Het Parool, Metro, De Telegraaf, Reformatorisch Dagblad, Trouw, NOS en persbureau ANP.

Dat journalisten niet alert zijn op het verschil tussen een statistisch verband en een oorzakelijk verband kan ik mij nog voorstellen. Van een universiteit mag je zoiets wel verwachten.
Peter Burger, Universiteit van Leiden

Overeenkomst
De Nederlandse uitkomsten komen overeen met de conclusies die door Petroc Sumner et al. op basis van een recente Britse studie werden getrokken. Opgemerkt moet worden dat het aantal overdrijvingen in ons land iets lager is.

Verantwoordelijkheid
De verantwoordelijkheid voor de onjuiste informatie ligt niet alleen bij journalisten maar ook bij de academische wereld. Journalisten gaan niet vrijuit omdat ze informatie uit persberichten blijkbaar onvoldoende onderzoeken en soms klakkeloos overnemen. De academische wereld gaat niet vrijuit vanwege het feit dat ze de overdrijvingen in hun persberichten opnemen. Door overdrijvingen en onjuiste duiding gaat gezondheidsnieuws een eigen leven leiden waardoor lezers een verkeerd beeld krijgen van ziekte, medische situaties en behandelingsmogelijkheden. Dit kan de relatie tussen arts en pati├źnt verstoren.

Ben je geïnteresseerd in gezondheidsnieuws en op zoek naar nuance en duiding? Kijk dan eens op de site van Dokter Media.

Bevlogen & veelzijdig | Uitgever rechtblog.nl | (Arbeids)recht | Onderzoeker | Wetenschap | Kenniscentrum Winterdepressie | Boekenwurm | Kritisch burger | Libido sciendi

Geef gerust je mening!

Wees de eerste met een reactie

Houdt mij op de hoogte van
avatar