Suppletie vitamine D heeft bij ouderen geen invloed op symptomen depressie

Het dagelijks innemen van vitamine D heeft geen invloed op de klachten bij depressieve ouderen ervaren. Dit blijkt uit een onderzoek die is uitgevoerd onder kwetsbare thuiswonende 60- tot 80-jarigen. Ook had de suppletie geen effect op functionele beperkingen, lichamelijke conditie, angstsymptomen, kwaliteit van leven en cognitief functioneren.

De studie, D-vitaal, was een gerandomiseerd, dubbelblind onderzoek waarbij 155 mensen (66 mannen en 89 vrouwen) gedurende een jaar dagelijks een placebopil kregen of een capsule met 1200IE vitamine D. De deelnemers gebruikten geen antidepressivum en hadden voor aanvang van de studie een bloedserum tussen de 15 en 50nmol/L. Tijdens het onderzoek steeg de vitamine D spiegel in de vitamine D-groep tot 85 nmol/l en tot 40 nmol/l in de controlegroep. De score op depressieve symptomen verminderde zowel in de vitamine D-groep als in de placebogroep.

Ouderen kunnen wel baat hebben bij vitamine D voor andere klachten of vanuit een preventief doel. Zo kan een tekort aan vitamine D bijdragen aan osteoporose. Ook leidt Vitamine D-gebrek bij ouderen tot een verhoogd risico op heupbreuken en valpartijen.

Bevlogen & veelzijdig | Uitgever rechtblog.nl | (Arbeids)recht | Onderzoeker | Wetenschap | Kenniscentrum Winterdepressie | Boekenwurm | Kritisch burger | Libido sciendi

Geef gerust je mening!

Wees de eerste met een reactie

Houdt mij op de hoogte van
avatar