Onvoldoende doelmatigheid en transparantie in klinisch geneesmiddelenonderzoek

Uit promotieonderzoek van Sander van den Bogert (Universiteit Utrecht) blijkt dat meer dan de helft van alle klinische geneesmiddelenstudies, beoordeeld door METCs in 2007, niet op een goede manier is uitgevoerd of gerapporteerd in de wetenschappelijke literatuur. Volgens Bogert moeten moeten er maatregelen worden genomen om klinisch geneesmiddelenonderzoek transparanter te maken.

Verder concludeert Bogert dat de ethische norm, met als kenmerk dat studies met proefpersonen moeten worden gepubliceerd, vaak niet wordt nagekomen. Tot slot acht hij het zeer waarschijnlijk dat veel studies niet worden gepubliceerd omdat de resultaten onvoordelig zijn voor de onderzoekers of sponsor. De kans op bias in de wetenschappelijke literatuur over geneesmiddelen is daarom groot.

Bevlogen & veelzijdig | Uitgever rechtblog.nl | (Arbeids)recht | Onderzoeker | Wetenschap | Kenniscentrum Winterdepressie | Boekenwurm | Kritisch burger | Libido sciendi

Geef gerust je mening!

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Houdt mij op de hoogte van