Voedingssupplementen met prebiotische vezels verminderen symptomen Parkinson bij muizen

Promovenda Paula Perez Pardo van de Universiteit Utrecht heeft bij muizen aangetoond dat bepaalde voedingssupplementen met prebiotische vezels en essentiële bouwstoffen het ontstaan en de symptomen van de ziekte van Parkinson verminderen. Ze zal aankomende woensdag om 16.15 uur in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht promoveren op het proefschrift “Targeting the Gut-Brain axis in Parkinson’s disease”.

Hoewel de ziekte van Parkinson bekend staat als een hersenaandoening, hebben patiënten ook chronische maag-darmklachten. Deze klachten beginnen vaak al vele jaren voordat de motorische symptomen zoals trillen en traagheid in beweging zich voordoen. Met haar onderzoek toont Perez Pardo opnieuw de relatie tussen maag-darmen en hersenen aan.

Bij muizen die al ziek waren, verbeterden de voedingssupplementen hun motorische functioneren met zo’n 60 procent. Het onderzoek van Perez Pardo laat zien dat dit komt doordat de nog overgebleven dopamine-producerende hersencellen beter gaan functioneren. Verder blijkt uit het onderzoek dat de voedingssupplementen de werking van de medicatie niet verstoord en mogelijk zelfs verbetert.

De onderzoekers weten nog niet precies hoe het allemaal werkt. Ook weten ze nog niet hoe de studieresultaten kunnen worden vertaald naar menselijke Parkinson-patiënten. “We zijn daarom heel hard op zoek naar financiering voor vervolgonderzoek”, aldus promotor prof. Aletta Kraneveld.

Referenties
• Voedingssupplementen verminderen bij muizen symptomen Parkinson. (2017, 9 september). Geraadpleegd van https://www.uu.nl/nieuws/voedingssupplementen-verminderen-bij-muizen-symptomen-parkinson

Geef gerust je mening!

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Houdt mij op de hoogte van

Navigation