Schoonmakers sterven vaker aan longziekten

Mensen die werken als schoonmaker sterven vaker aan longziekten. Uit onderzoek blijkt dat in de periode tussen 1991 en 2017 maar liefst 16 procent meer vrouwelijke schoonmakers en 45 procent meer mannelijke schoonmakers overleden aan longziekten in vergelijking met andere medewerkers binnen dienstverlenende sectoren. Laura van den Borre, onderzoekster aan de Vrije Universiteit Brussel, komt tot deze conclusie na het analyseren van de overlijdensoorzaken van de werkende Belgische bevolking over een periode van 20 haar. In totaal analyseerde ze 202.339 overlijdens bij mannen en 58.592 bij vrouwen.

Ook nadat de effecten van roken eruit waren gefilterd, bleven de verschillen groot. Opvallend is dat de effecten het grootst zijn bij huishoudhulpen en niet bij werknemers in de industriële schoonmaak. Vooral chronische longaandoeningen als bronchitis en longemfyseem spannen de kroon.

Deze mensen worden zo vaak over het hoofd gezien, terwijl ze overal aanwezig zijn. Hun gezondheid staat op het spel en ondertussen hebben we niets door.

Van den Borre heeft de precieze oorzaak niet onderzocht, maar laat weten dat internationaal onderzoek al heeft uitgewezen dat chemische poetsmiddelen en biologische stoffen als stof en schimmels effect hebben op de longen. Nu is er ook een duidelijk verband tussen schoonmaakwerk en sterfte.

Gelukkig geven steeds meer schoonmaakbedrijven hun werknemers handleidingen met uitleg over hoe ze schoonmaakmiddelen het beste kunnen gebruiken om vervelende gevolgen te beperken.

Publicatie: Health risks in the cleaning industry: a Belgian census-linked mortality study (1991–2011)

Geef gerust je mening!

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Houdt mij op de hoogte van

Navigation