Nanodeeltjes van tatoeage-inkt reizen naar de lymfeklieren

Steeds meer mensen dragen een tatoeage en ook permanente make-up is in opmars. Of dit een probleem vormt voor de gezondheid, daar heeft de wetenschap nog geen duidelijk antwoord op. Vermoedens zijn er echter wel.

Onlangs werd door wetenschappers ontdekt dat titaandioxide (E-171), een belangrijk ingrediënt van tatoeage-inkt, door het hele lichaam reist en zich verschanst in de lymfeklieren. Deze klieren zorgen voor antistoffen die het lichaam verdedigen tegen infecties.

Ook zijn er aanwijzingen gevonden dat in weefsel rondom de uit tatoeage-inkt afkomstige deeltjes biomoleculaire veranderingen optreden. Onduidelijk is welke gevolgen dit alles op termijn heeft voor de gezondheid.

Wetenschappers willen dit verder onderzoeken en in toekomstige studies ook kijken naar de gevolgen van andere belangrijke ingrediënten van tatoeage-inkt en de effecten hiervan op organen en weefsel. Hierbij moet gedacht worden aan zware metalen zoals chroom, kobalt, nikkel en mangaan. Zware metalen zijn over het algemeen namelijk carcinogeen, oftewel kankerverwekkend.

De uitkomsten van deze studies zullen belangrijke informatie moeten opleveren over de gezondheidsrisico’s die het plaatsen van tatoeages en permanente make-up met zich meebrengen, evenals de veiligheid van het gebruik van titaandioxide in veel cosmeticaproducten.

Studie: Synchrotron-based ν-XRF mapping and μ-FTIR microscopy enable to look into the fate and effects of tattoo pigments in human skin

Referenties
• Schreiver, I., et al, Scientific Reports, 12 September 2017. DOI: 10.1038/s41598-017-11721-z

Geef gerust je mening!

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Houdt mij op de hoogte van

Navigation