Jack Andraka: een tiener die een screening van drie cent voor alvleesklierkanker ontwikkelde

Waarschijnlijk zegt de naam Jack Andraka je niets, maar deze slimme tiener gaat veel betekenen voor de oncologie. Deze slimme jongen ontwikkelde enkele jaren terug als 15-jarige scholier een methode om in een vroeg stadium alvleesklierkanker op te sporen. Als gevolg van het overlijden van een geliefde vriend van de familie die hij aan deze ziekte verloor begon hij zich via internet in de materie te verdiepen. Met enige jeugdige overmoed was hij van plan om een screeningsmethode te ontwikkelen die overlijden aan alvleesklierkanker zou reduceren. Met succes!

Aan het begin van zijn onderzoek ontdekte Andraka dat men in 98% van de gevallen kwam te overlijden omdat de diagnose te laat werd gesteld. Vroegtijdige preventieve screening behoort vanwege de kosten niet tot de mogelijkheden. Een preventieve screening kost zo’n 800 dollar en wordt meestal niet door verzekeraars gedekt. Daarnaast ontdekte Andraka dat de huidige standaardtest niet betrouwbaar is en al zo’n 60 jaar niet meer is geupdate.

Hoe meer hij onderzoekt hoe meer hij ervan overtuigd raakt dat alvleesklierkanker in een veel eerder stadium en goedkoper ontdekt kan worden. Hiervoor analyseert hij een database met zo’n 8000 proteïnen, die hij stuk voor stuk aan nader onderzoek onderwerpt. Na enige tijd stuit hij op een proteïne die in hoge concentraties voorkomt bij mensen met alvleesklierkanker. Zijn hypothese luidt vervolgens dat dit eiwit ook in een vroeg stadium van alvleesklierkanker verhoogd zou moeten zijn. Door via een vingerprik alleen op dit eiwit te testen zou er al snel een diagnose gesteld kunnen worden die levens kan redden, aldus de 15-jarige tiener destijds.

Om zijn hypothese te toetsen heeft Andraka hulp nodig van een wetenschapper en een lab. Hij schrijft in 2012 bijna 200 kankeronderzoekers aan maar haalt keer op keer bakzeil. Als hij de hoop bijna heeft verloren reageert één wetenschapper die hem in de avonduren wil helpen en zijn lab beschikbaar stelt. Andraka’s hypothese blijkt te kloppen: je kunt alvleesklierkanker inderdaad opsporen door op een specifiek eiwit te testen. Andraka’s ontdekking is een belangrijke ontdekking voor de oncologie. Niet alleen is de test heel makkelijk af te nemen maar het is ook 25.000 keer goedkoper dan de onbetrouwbare oude standaardtest.

Na zijn ontdekking brengt de slimme tiener zijn verslag aan de man via TED talks en bereikt grote groepen mensen. Ook trekt hij de aandacht van gezaghebbende kranten, bladen en media en komt vervolgens toch terecht bij de wetenschappelijke elite, die hem nog geen jaar daarvoor uitlachte.

Met het op de markt brengen van zijn alvleesvlierkankertest wil hij de geneeskunde radicaal veranderen.

Bevlogen & veelzijdig | Uitgever rechtblog.nl | (Arbeids)recht | Onderzoeker | Wetenschap | Kenniscentrum Winterdepressie | Boekenwurm | Kritisch burger | Libido sciendi

Geef gerust je mening!

Wees de eerste met een reactie

Houdt mij op de hoogte van
avatar