Koeien produceren krachtige antistoffen tegen HIV

Koeien die geïnjecteerd worden met BG505 SOSIP, een HIV eiwit, produceren krachtige antistoffen (broadly neutralizing antibodies (bNAbs)) tegen HIV. Dit is te lezen in een publicatie die onlangs werd geplaatst in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Wetenschappers konden al snel na de injectie de antistoffen isoleren en willen nu onderzoeken hoe dit proces werkt in de hoop dat dit kan leiden tot een succesvol vaccin tegen HIV. Tot nu toe is het ontwikkelen van een vaccin gebaseerd op antistoffen nogal lastig gebleken omdat het virus continu verandert.

bNAbs
Ongeveer 10 tot 20% van de HIV patiënten maakt op eigen kracht bovenstaande antistoffen, maar vaak pas na 3 tot 5 jaar. Koeien maken de antistoffen al na een paar weken.

Referenties
• D. Sok et al. (2017). Rapid elicitation of broadly neutralizing antibodies to HIV by immunization in cows. Nature. Published online July 20, 2017. doi: 10.1038/nature23301.

Geef gerust je mening!

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Houdt mij op de hoogte van

Navigation