Bindende referenda: de angst van PvdA, D66 en GroenLinks voor de burger

We schrijven het jaar 2005, het jaar waarin GroenLinks, D66 en PvdA een wetsvoorstel indienden voor het mogelijk maken van bindende referenda. Dankzij deze referenda zou de burger op democratische wijze invloed kunnen uitoefenen op te nemen besluiten. De wet werd zowel in de eerste als in de tweede kamer aangenomen. Afgelopen week diende er nog een tweede keer gestemd te worden voor een 2/3e meerderheid, vanwege het feit dat het om een wijziging van de grondwet gaat.

Het waren de initiatiefnemers uit 2005 die nu, ruim twaalf jaar later, afhaakten met als voornaamste beweegreden: de uitkomst van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Deze uitslag was de politici niet welgevallig, 61% van de Nederlandse bevolking stemde immers tegen het verdrag wat natuurlijk lijnrecht ingaat tegen de Europese idealen van de politieke elite bij de PvdA, GroenLinks en D66.

De partijen zouden naar eigen zeggen geen behoefte meer hebben aan een nog verdergaand instrument dan het raadgevend referendum. Toen PvdA en GroenLinks afhaakten, zag D66 er geen heil meer in om alleen verder te gaan. De mening van het volk is namelijk alleen leuk als zij jouw ideeën steunt, maar zodra dit niet het geval is zijn die burgers maar lastig.

Ik kan niet anders concluderen dan dat PvdA, D66 en GroenLinks grote angst hebben voor de democratie en bang zijn voor de mening van het volk. Vooral D66 valt iets te verwijten, de democraten hebben nog nog nooit zo ernstig hun partijbeginselen verraden.

Geef gerust je mening!

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Houdt mij op de hoogte van

Navigation