Beginnen met forex trading

Door de komst van moderne diensten zoals De Giro en Bux, die beleggen met relatief weinig vermogen laagdrempelig maken, beginnen steeds meer mensen aan het beleggingsavontuur. Een vorm van beleggen die sterk in populariteit toeneemt is forex, oftewel het beleggen in valuta’s. In deze blog leg ik uit wat forex is, hoe het in beginsel werkt en waar je op moet letten.

Wat is forex?
Ondanks de onbekendheid van forex bij veel mensen is de forexmarkt met een dagomzet van drie tot vier biljoen euro de grootste financiële markt ter wereld. Dat is 60 keer zoveel als op de New York Stock Exchange, de grootste aandelenbeurs ter wereld. Bij forex (foreign exchange) draait het om het handelen in valutaparen zoals EUR/USD, GBP/USD, USD/CHF en nog talloze anderen. Daarnaast kun je ook handelen in goud en zilver en bij sommige brokers zelfs in suiker en koffie.

Het voordeel van forex is dat je kunt beleggen in twee richtingen. Forextraders kunnen dus geld verdienen wanneer de koers stijgt maar ook als deze daalt. Dit zorgt er voor dat er altijd kansen liggen. Een ander voordeel is dat de forexmarkt van maandag tot vrijdag 24 uur per dag open is. Je kunt hierdoor ook in de avond en nachtelijke uren traden.

Als je het goed aanpakt kun je met forex echt (veel) geld verdienen. Dit vraagt wel om kennis, inzicht en geduld. Voor niets gaat de zon op!

Ook leuk: je betaalt erg weinig belasting over je beleggingsinkomsten!

Weet wel dat de meeste startende en onervaren beleggers geld verliezen. Dit is het gevolg van het feit dat veel beginners niet beschikken over essentiele kennis van de financiële markten en emotioneel en op de gok traden. Forex is echt een serieuze markt en die moet je dan ook serieus benaderen. Dit vraagt oefening en tijd en beleggingssucces is helaas niet voor iedereen weggelegd.

Een extreem winstgevende forexdag: in 24 uur van €150 naar €235. Klik voor vergroting.

Starten
Om toegang te krijgen tot de forexmarkt, die volledig digitaal is, heb je een (online) broker nodig. Er zijn veel brokers beschikbaar maar ze zijn niet allemaal even betrouwbaar. Je zult om te beginnen dus een goede broker moeten uitkiezen. Zelf werk ik alleen met brokers die gereguleerd zijn (CySEC, Asic of FCA) en ik raad je aan om dit ook te doen. Hier vind je een overzicht van betrouwbare brokers.

Mijn favoriete broker is het Australische Pepperstone. Je kunt hier op een eenvoudige manier een account aanmaken, geld storten (minimaal €200 via Skrill, Credit Card, iDeal of Paypal) en gebruik maken van hun diensten en service (zoals 24/5 helpdesk via de chat). Het bedrijf is Asic gereguleerd en dus veilig voor Nederlandse beleggers. De voertaal is bij de meeste brokers Engels en bij deze broker zul je net als bij alle andere partijen documenten moeten indienen om je identiteit te verifiëren.

Metatrader
Nadat je een account hebt aangemaakt en deze goedgekeurd is kun je gaan handelen of oefenen. Hiervoor kun je online software gebruiken die sommige brokers aanbieden, maar liever gebruik je professionele software zoals Metatrader 4. Deze software is gratis en geldt als de standaard binnen de forexwereld. Je kunt Metatrader 4 hier downloaden maar bij voorkeur download je de software via de klantenpagina op de website van je gekozen broker.

Metatrader 4 is an sich eenvoudig in gebruik maar vereist enige oefening. De basiskennis over de software kun je gratis online opdoen.

Pips
De fluctuatie van een valutapaar wordt weergegeven in pips wat staat voor percentage in point. Een voorbeeld: stel dat je investeert in GBP/USD, je opent je trade (positie) op de prijs van 1.22596 en je sluit je positie op 1.22642. Bij dit valutapaar draait het om het 4e cijfer, waarbij je een verschil ziet van ongeveer 5 (voor de volledigheid 4,6). Dit betekent een winst van 4,6 pips. Hoeveel winst dit in euro’s is hangt af van de lotsize, daarover lees je straks meer.

Hefboom
Op de forexmarkt kun je gebruik maken van hefbomen, ook wel leverage genoemd. Deze hefboom bepaalt het risico dat je neemt en kan je winst maar ook je verlies vergroten. Als beginner is het aan te bevelen om een lage leverage aan te houden van 1:75 tot maximaal 1:200. Als je vooruitgang boekt en de materie goed beheerst kun je de hefboom verhogen tot bijv. 1:400.

Lotsize
Bij het openen van een positie moet je een lotsize bepalen. Dit kan variëren van tenminste 0.01 tot ongeveer 20.0 en is afhankelijk van het risico dat je wilt nemen en het bedrag dat je hebt gestort. Ook is de lotsize afhankelijk van de door jouw gekozen leverage. Bij een leverage van 1:100 en een account met 200 euro in kas kun je in totaal meestal maximaal 0.16 lotsize gebruiken. Je kunt dan bijv. één positie van 0.16 openen maar dat is riskant. Liever open je meerdere trades van verschillende paren met bijv. een grootte van 0.02. Je kunt in dit geval zo’n 8 trades openen en je risico’s spreiden en verliezen beperken.

Voorbeeld: stel je opent een EUR/USD trade met een lotsize van 0.05 en bereikt een stijging of daling van 10 pips, je hebt in dit geval ongeveer 5 euro verdiend. Je werkelijke winst of verlies hangt af van de spread, die bij ieder paar weer anders is.

Heb je een trade geopend in de verkeerde richting en sta je 10 pips in verlies dan is je verlies ongeveer 5 euro. Omdat de markt continu in beweging is kan een verliesgevende trade altijd een winstgevende worden maar je verlies kan ook (flink) oplopen. Om goed te kunnen traden is basiskennis van de financiële markten dus echt belangrijk evenals het gebruik van tools zoals indicatoren, maar zelfs dat is niet altijd een garantie voor succes.

Spread
Iedere broker past spreads toe. De spread is een vorm van transactiekosten die een broker hanteert. Iedere transactie begint dus altijd in de min. Het voordeel van spreads bij forex zijn de lage transactiekosten in tegenstelling tot bijv. de aandelenmarkt.

Belangrijke valutaparen zoals EUR/USD, USD/JPY, USD/CHF, AUD/USD en GBP/USD hebben een lage spread en worden ‘majors’ genoemd. Minder belangrijke paren noemen we ‘minors’ of ‘exotisch’ en hebben een een hoge tot zeer hoge spread. Ongeveer 80% van de handel vindt plaats in majors dus leg daar je focus.

Nieuws
Regelmatig is er belangrijk financieel nieuws. Professionele traders houden hier rekening mee want high impact nieuws kan de koers flink laten stijgen of laten dalen. Trades die open staan tijdens deze newsevents kunnen hierdoor positief maar ook negatief worden beïnvloed. Daarom is het van groot belang om de financiële nieuwskalender te raadplegen tijdens je tradingsessies. Een goede kalender vind je hier.

Oefenaccounts
Ben je klaar om de wereld van forex te ontdekken maar wil je nog niet met echt geld aan de slag? Bijna alle brokers bieden (onbeperkt) oefenaccounts aan.

Geef gerust je mening!

5 Reacties op "Beginnen met forex trading"

avatar
  Subscribe  
Nieuwste Oudste
Houdt mij op de hoogte van
Petra Dekker
Petra Dekker

Ik heb het geprobeerd met een oefenaccount maar ik verlies alleen maar geld en snap echt niet hoe je hier geld mee kunt verdienen. Ik let op de grafieken maar wat ik ook doe, ik verlies elke keer veel (nep)geld. Wat doe ik nu precies verkeerd?

Justin Pol
Justin Pol

Ik zie op internet veel robots die veel geld beloven. Heb jij hier ervaring mee?

Marcel
Marcel

Geef jij ook les of kan ik ergens een cursus volgen? Ik heb erg veel interesse in de forexmarkten maar weet niet goed waar ik moet beginnen.

Navigation