IQ Nederlander neemt af

Volgens de LOI wordt Nederland steeds slimmer maar dit blijkt al sinds 1975 niet te kloppen. Sterker nog, het IQ van de Nederlander (en Europeaan) neemt al jaren af. De belangrijkste oorzaak lijkt het op steeds latere leeftijd krijgen van kinderen en de hieraan gelieerde afname van de spermakwaliteit. Het lijkt er dus op dat er sprake is van een negatief Flynn Effect.

De daling valt voor Nederlanders mee, de literatuur beschrijft een daling van zo’n 0,14 IQ punten per jaar. Bij de Engelsen is dit 0,43 IQ punten per jaar. De laagste daling is vastgesteld in Noorwegen, daar daalt het IQ per jaar zo’n 0,04 punten.

De volledige studie, waar onder andere de Erasmus Universiteit bij betrokken was, vind je hier.

Referenties
• Dutton, E. et al. (2016). The negative Flynn Effect: A systematic literature review, Intelligence 59, 163-169.

Geef gerust je mening!

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Houdt mij op de hoogte van

Navigation