Wensmoeder heeft geen recht op zwangerschapsverlof

Vrouwen die een draagmoeder inschakelen om hun kinderwens in vervulling te laten gaan kunnen geen aanspraak maken op zwangerschapsverlof. Het Europese Hof van Justitie oordeelde begin 2014 dat wensmoeders op grond van de Europese richtlijnen geen wettelijk recht hebben op betaald zwangerschaps- of adoptieverlof. Zwangerschapsverlof is namelijk bedoeld om de veiligheid en gezondheid van werkneemsters tijdens de zwangerschap- en bevalling te waarborgen. Wel mogen EU-lidstaten gunstigere voorschriften opstellen.

Nationale rechters vroegen het Hof in een prejudiciële procedure of de weigering discriminatie op grond van geslacht (Richtlijn 2006/54/EG) vormt. Tevens vroeg een rechter of een dergelijke weigering in strijd is met de richtlijn betreffende zwangere werkneemsters (Richtlijn 92/85/EEG). Ook stond discriminatie op grond van handicap centraal tijdens deze zaak. Het Hof beantwoorde alle vragen afwijzend. Draagmoeders hebben overigens wel het recht op zwangerschapsverlof.

Bevlogen & veelzijdig | Uitgever rechtblog.nl | (Arbeids)recht | Onderzoeker | Wetenschap | Kenniscentrum Winterdepressie | Boekenwurm | Kritisch burger | Libido sciendi

Geef gerust je mening!

Wees de eerste met een reactie

Houdt mij op de hoogte van
avatar
wpDiscuz