Verslaafde werknemer geniet zelfde bescherming als zieke werknemer

Nederland kent volgens de cijfers van Jellinek zo’n 84.000 stevige verslaafden. Het overgrote deel is drank- en/of drugsverslaafd. Niet iedere verslaafde is zich van zijn verslaving bewust. Veel verslaafden bagatelliseren hun verslaving of zien hun middelengebruik of gedragingen niet als verslaving. In veel gevallen hebben deze verslaafden een baan en lopen ze rond in één van de bedrijven die ons land rijk is. Misschien wel in jouw bedrijf.

Maar wat kun je als werkgever nu precies doen als een werknemer verslaafd is? Hoe herken je verslaving? Kun je de medewerker vanwege zijn of haar verslaving ontslaan?

Herkennen
Verslaving kan zich op verschillende manieren uiten. Verslaafde werknemers melden zich bijvoorbeeld vaker ziek dan anderen, komen te laat, zijn opvliegend en kunnen zich niet goed concentreren. Ook kunnen ze ruiken naar alcohol, een verwarde indruk maken of onrustig en gespannen zijn.

Ontslag
Wanneer je als ondernemer een verslaafde medewerker in dienst hebt kun je deze persoon niet zomaar ontslaan. Hogere rechters hebben namelijk bepaald dat verslaving een ziekte is als de werknemer daardoor zijn werk niet meer kan doen. Dit betekent dat de persoon in kwestie niet kan worden ontslagen en in de meeste gevallen recht heeft op doorbetaling van loon. Dreigen met ontslag is dus niet aan te bevelen.

Protocol
Enkele jaren terug is de STECR Werkwijzer (“verslaving en werk, middelengebruik en (dis)functioneren op het werk”) verschenen, waarin wordt beschreven wat er van werkgevers verwacht wordt wanneer zij een verslaafde werknemer in dienst hebben. In de werkwijzer wordt ook besproken worden wat een verslaving medisch gezien inhoudt. De werkwijzer is belangrijk voor werkgevers omdat deze door kantonrechters wordt opgevolgd.

Kort samengevat beschrijft de genoemde STECR Werkwijzer dat een verslaafde werknemer van zijn werkgever de tijd en gelegenheid moet krijgen voor behandeling en re-integratie. Er rust op de werkgever dus een verregaande zorgplicht om een werknemer te begeleiden om van de verslaving af te komen. Pas als de behandeling niet aanslaat en de verslaving voort blijft duren kan de werkgever het dienstverband beëindigen.

Geef gerust je mening!

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Houdt mij op de hoogte van

Navigation