SCP: Marokkanen en Somaliërs in Nederland minst tolerant m.b.t. homoseksualiteit

Het tolereren van homoseksualiteit is voor allochtonen afkomstig uit islamitische landen nog steeds een groot probleem, blijkt uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Vooral Marokkanen hebben er grote moeite mee als hun kind zou samenleven met iemand van hetzelfde geslacht. Bijna 80% van hen vind het ‘problematisch’ als hun kind thuiskomt met een partner van hetzelfde geslacht. Ook Turken en Somaliërs houden deze denkwijze er op na. Surinamers en Antillianen zijn de afgelopen jaren een stuk toleranter geworden. Van hen geeft een groot deel aan geen problemen te hebben met een homoseksuele relatie.

Autochtonen
Ook autochtonen zijn volgens het onderzoek steeds toleranter geworden ten opzichte van homoseksualiteit. Vooral mensen met een politieke voorkeur voor PvdA, Groen Links en D66 en een opleiding op minimaal HBO niveau staan positief tegenover homo’s en lesbiennes. Wel hebben Nederlanders meer moeite met twee zoenende mannen of mannen die hand-in-hand lopen.

Verschillen
De bevolkingsgroepen in Nederland zijn in opvattingen over homo- en biseksualiteit in de afgelopen acht jaar dichter bij elkaar gekomen. Dat neemt niet weg dat er nog altijd verschillen bestaan: vrouwen zijn positiever dan mannen, jongeren zijn positiever dan ouderen, hogeropgeleiden zijn positiever dan lageropgeleiden, religieuze personen zijn negatiever dan zij die geen religie aanhangen, bewoners van stedelijke gebieden zijn positiever dan bewoners van het platteland en bepaalde partijvoorkeuren hangen samen met positievere opvattingen (met name bij de progressieve partijen) of juist met negatievere opvattingen (met name bij de christelijke partijen).

De volledige publicatie vind je hier.

Geef gerust je mening!

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Houdt mij op de hoogte van

Navigation