25/09/2017 06:27

Steeds meer wetenschappelijke twijfel over rol serotonine bij depressie

Sinds de jaren 60 wordt gedacht dat depressie het gevolg is van de lage beschikbaarheid van serotonine in het brein. Anno 2015 trekken steeds meer wetenschappers dit in twijfel. Dit stelt ook de inzet van anti-depressiva (SSRI’s) ter discussie. Deze ook in Nederland veel voorgeschreven medicijnen zouden de heropname van serotonine in het brein afremmen.

Professor David Healy van de Hergest Unit in de UK schrijft in het ‘British Medical Journal’ dat de wetenschap niet weet of SSRI’s het serotonineniveau verhogen of verlagen. Volgens hem is er geen bewijsmateriaal dat aantoont dat deze medicijnen de serotoninehuishouding corrigeren.

Daarnaast zijn er moderne studies die aantonen dat mensen met een depressie geen tekort maar juist een overschot aan serotonine hebben. Deze mensen voelen zich juist slechter bij het gebruik van deze medicatie of behouden hun klachten. Zo’n 70% van de gebruikers van anti-depressiva blijft zich alsnog depressief voelen.

In 2014 publiceerden wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift ACS Chemical Neuroscience een studie die laat zien dat muizen met een gebrek aan serotonine geen depressief gedrag vertonen. De resultaten van dit onderzoek lijken aan te tonen dat de neurotransmitter serotonine mogelijk niet de invloed op depressie heeft zoals we dat enkele decennia hebben aangenomen.

Referenties:
• Healy, D. Editorial: Serotonin and depression. BMJ, 22 April 2015, doi: 10.1136/bmj.h1771, BMJ
• Andrews, P. W. et al. Is serotonin an upper or a downer? The evolution of the serotonergic system and its role in depression and the antidepressant response. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, Volume 51, April 2015, Pages 164-88 doi:10.1016/j.neubiorev.2015.01.018
• Mice Genetically Depleted of Brain Serotonin Do Not Display a Depression-like Behavioral Phenotype. ACS Chem. Neurosci., 2014, 5 (10), pp 908–919, doi:10.1021/cn500096g, august 4, 2014

Over Selwyn Donia 44 Artikelen
Ondernemer | Uitgever Rechtblog.nl | Wetenschap | (Arbeids)recht | Ex-DJ | Boekverslaafd | Statistiek & onderzoek | Kritische burger | Libido sciendi

Geef gerust je mening!

Wees de eerste met een reactie

Houdt mij op de hoogte van
avatar
wpDiscuz