Zijn er juridische risico’s verbonden aan het aanbieden van een werkervaringsplek?

Er zijn ondernemers die vanuit een maatschappelijke betrokkenheid werkervaringsplekken willen aanbieden aan mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Ben jij dit ook van plan? Dan is het goed om te weten dat er – ondanks dat het onschuldig lijkt – in sommige gevallen risico’s aan zijn verbonden. In deze blog geef ik beknopte uitleg over de werkervaringsplek m.b.t. de wetgeving die hierop van toepassing is.

Ervaring opdoen
Een werkervaringsplek is een werkplek die er aan kan bijdragen dat iemand werkervaring of arbeidsritme kan opdoen. Wanneer iemand een uitkering krijgt brengt het aanbieden van een werkervaringsplek in principe geen juridische risico’s met zich mee. De uitkerende instantie moet wel weten dat de medewerker werkzaam is in jouw bedrijf en de werkervaringsplek moet in principe wel leiden tot het in dienst nemen van de persoon. Hoe lang iemand werkervaring op mag doen is afhankelijk van de gemeente waar iemand woont of van het UWV, maar meestal is dit 3 tot 6 maanden.

Fictief dienstverband
Iemand zonder uitkering een werkervaringsplek aanbieden kan in principe niet. Er zijn strenge regels voor het doen van onbetaalde arbeid en al helemaal binnen een commerciële organisatie. Voor de wet is er in veel gevallen snel sprake van een (fictief) dienstverband wat er voor zorgt dat je de persoon het minimumloon moet betalen en wettelijke premies moeten afstaan. Wees dus alert met het inrichten van een werkervaringsplek voor iemand die geen uitkering heeft. Het zou behoorlijk zuur zijn als je goedbedoeld in de problemen komt en een naheffing gepresenteerd krijgt.

Vrijwilligerswerk
Net als een werkervaringsplek kan vrijwilligerswerk bijdragen aan werkritme, dagbesteding en het opdoen van ervaring en vaardigheden. Met betrekking tot vrijwilligerswerk is de wetgever ook duidelijk. Ben je een commerciele organisatie (een commerciele organisatie heeft een winstdoel en/of betaalt vennootschapsbelasting)? Dan mag je geen vrijwilligerswerk faciliteren. Het doen van vrijwilligerswerk bij dit type organisaties is namelijk bij wet verboden, i.v.m. het rechtsvermoeden van een arbeidsrelatie en om verdringing tegen te gaan. De gevolgen van het overtreden van deze wetgeving is voor de overtredende partij niet misselijk.

Geef gerust je mening!

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Houdt mij op de hoogte van

Navigation