Referenties opvragen? Dit zijn de spelregels

Wanneer je van plan bent om iemand in dienst te nemen kan het nuttig zijn om referenties in te winnen. Door het leggen van contact met een vorige werkgever kun je verifiëren of jouw beeld overeenkomt met dat van iemand anders. Houdt er wel rekening mee dat het opvragen van referenties gebonden is aan enkele regels waar je als werkgever wel van op de hoogte moet zijn.

Niet zomaar bellen
Voor het opvragen van referenties heb je toestemming nodig van de sollicitant. Wanneer de persoon in kwestie reverenties heeft verstrekt, bijvoorbeeld op het CV, dan mag je aannemen dat deze partijen mogen worden benaderd. Zijn er geen referenties verstrekt dan mag je dus niet zomaar een (ex-)werkgever benaderen. De regel dat je als nieuwe werkgever niet zomaar referenties mag inwinnen is vastgelegd in de zogenaamde NVP Sollicitatiecode. Niet zomaar bellen dus! Tip: vertel een kandidaat al in een vroeg stadium dat er referentiecontrole gaat plaatsvinden en dat dit onderdeel is van de sollicitatieprocedure.

Direct verband
Wanneer je referenties gaat inwinnen mag je alleen vragen stellen die direct verband houden met de functie die de sollicitant bij een eerdere werkgever vervulde. Het is verboden om vragen te stellen over persoonlijke omstandigheden of ziekteverzuim. Wel mag je vragen stellen over ontwikkelpunten van de sollicitant of welke functie of type organisatie goed bij de werknemer passen.

Vastleggen
Leg verkregen informatie altijd vast in een document. Een sollicitant heeft namelijk het recht om de verstrekte informatie in te zien.

Waarheid
De informatie die de ex-werkgever verstrekt moet altijd de waarheid zijn. Toch kan het voorkomen dat een ex-werkgever niet eerlijk is, als gevolg van bijv. een verstoorde werkrelatie of persoonlijke opvattingen. Zorg er dus voor dat je altijd meerdere referenties benadert om een zo goed mogelijk beeld te krijgen. Wanneer een ex-werkgever onjuiste informatie heeft verstrekt kan de sollicitant een schadevergoeding eisen.

Geef gerust je mening!

Wees de eerste met een reactie

avatar
  Subscribe  
Houdt mij op de hoogte van

Navigation