Genezen van chronische hyperventilatie

Dagelijks hebben ongeveer 400.000 mensen te maken met de symptomen die horen bij chronische hyperventilatie die hun leven tot een hel maken. Angst, duizeligheid, trillende benen, zweten, het zijn zomaar een aantal uitingen van CHV. Gelukkig is de aandoening te genezen, maar daar zul je wel wat doorzettingsvermogen voor moeten hebben. In dit artikel ga ik wat dieper in op de klachten en oplossing bij chronische hyperventilatie.

Je voelt je al maanden of misschien wel enkele jaren al niet lekker. Je klachten variëren van angstaanvallen tot slapeloosheid, van duizeligheid tot spontaan beginnen te zweten. Na, met een beetje mazzel, een aantal onderzoeken krijgt je van je huisarts de melding dat er niets gevonden kan worden en word je weer naar huis gestuurd. Er is niets aangetroffen, maar de klachten houden aan. Ongerust meld je je een aantal maanden of jaren later weer en krijg je een diagnose mee; ‘somatisatie’.

Als je bovenstaande herkent, ben je misschien wel het slachtoffer van chronische hyperventilatie. Let op! Chronische hyperventilatie heb je meestal niet door en staat los van acute hyperventilatie. Ook al adem je rustig en naar je eigen mening goed, na het lezen van dit artikel zul je je mening misschien wel kunnen herzien. Hoewel mensen met chronische hyperventilatie vaak worden doorverwezen naar een psycholoog is dit in veel gevallen niet nodig en zelfs af te raden. Er is immers geen sprake van incidenteel voorkomende acute hyperventilatie maar van voortdurende “verborgen” hyperventilatie dat van alles in het lichaam heeft ontregeld.

Profiel hyperventilanten
Hyperventilatie komt vaak voor bij mensen (vooral bij vrouwen) die willen voldoen aan de eisen die de omgeving aan hen stelt; faalangst kan hierbij een rol spelen. De klachten van hyperventilanten zijn geen aanstellerij of tekenen van zwakte. Sterker nog, hyperventilanten zijn meestal perfectionisten en ambitieuze, energieke mensen die weinig klagen over hun gezondheid en klachten. Ze zijn loyaal, melden zich niet snel ziek en werken hard. De ‘ziekte’ sluipt er vervolgens zomaar in en ontwikkelt zich in de loop van maanden of jaren. Vaak treden de klachten heel geleidelijk op en nemen ze uiteindelijk toe in sterkte en frequentie. In veel gevallen leiden ze tot uitval, depressies of langdurend verzuim.

Gezien onze drukke agenda’s, de eisen die de omgeving aan ons stelt en het feit dat we steeds minder ontspannen is het begrijpelijk dat chronische hyperventilatie in Nederland een ware plaag aan het worden is. De schatting is dat ongeveer 400.000 Nederlanders kortdurend of langdurend uit het werkproces raken door chronische hyperventilatie.

Hyperventilatie vs. chronische hyperventilatie
Om te kunnen functioneren hebben we zuurstof nodig. Dit krijgen we binnen door te ademen. Bij een inademing in rust wordt er 400-500 ml lucht ingeademd met een frequentie van 6 tot 10 keer per minuut. In tijden van stress, (positieve) spanning en angst ademen de meeste mensen in een hogere frequentie (10-25 keer) met een ‘hoge’ ademhaling, dit wil zeggen via de borst. Hierdoor verlies je teveel koolzuur wat op den duur vervelende klachten veroorzaakt. Deze acute klachten verdwijnen weer als je rustig gaat zitten en vanuit je buik rustig gaat ademen. Je lichaam krijgt hierdoor de kans om het koolzuurniveau (CO2) weer op orde te brengen.

Bij hyperventilatie ga je dus sneller en vaker ademen zonder dat het lichaam daar behoefte aan heeft. Daardoor adem je teveel koolzuur uit. Je lichaam wil de concentratie van koolzuur in het bloed zoveel mogelijk constant houden. Als het koolzuurgehalte in het bloed te snel daalt, probeert het lichaam het gevolg van het verlies van koolzuurgas te beperken. De bloedvaten in de hersenen trekken vervolgens samen en de prikkeling van ons sympathische zenuwstelsel veroorzaakt symptomen als duizeligheid, angst, tintelingen in je gezicht of handen, wazig zien of hartkloppingen. Weinig koolzuur in het bloed heeft dus als gevolg dat de rode bloedcellen weinig zuurstof afgeven aan de cellen waarin verbranding moet plaatsvinden.

Als je lichaam langere tijd een laag koolzuurniveau heeft zal het ademcentrum zich hier op aanpassen en ontstaat er chronische hyperventilatie. Via een seintje van je middenrif word je eigenlijk vaker dan nodig getriggerd om adem te halen, waardoor je dus blijvend teveel koolzuur uitademend. Het bloed wordt uiteindelijk alkalisch en er treden blijvende klachten op. Verder zijn er in deze situatie geen buffers meer aanwezig om de hyperventilatie op te vangen.

Klachten bij chronische hyperventilatie
Veel voorkomende klachten lijken psychische klachten maar worden daadwerkelijk veroorzaakt door chronische hyperventilatie. Hieronder een opsomming van veelgehoorde klachten.

Angstaanvallen (inclusief de clichés in winkels, bioscopen, openbaar vervoer etc.)
Tintelingen
Concentratiestoornissen
Zuchten, longhonger
Diarree/constipatie
Duizeligheid
Hoofdpijn
Buikpijn
Duidelijk verhoogde vermoeibaarheid, moe opstaan
Depressie
Concentratieproblemen
Acné
Niet uit je woorden kunnen komen
Uit het niets beginnen te zweten
Hartkloppingen
Slecht kunnen slapen
Fobieën
Angst om flauw te vallen, gek te worden
Slappe benen
Problemen met functioneren op het werk/uitval
Depersonalisatie
Onrust/hyperactiviteit
Zenuwtrekjes of onnodig kuchen
Spierpijn in de nek of schouders
Problemen met slikken
Droge mond/scheurtjes in de lippen
Harde geluiden slecht verdragen, oorsuizingen
Moeite met gapen

Triggers
Het moge duidelijk zijn hoe chronische hyperventilatie ontstaat. Verder valt er nog enige uitleg te geven over triggers die hyperventilatie veroorzaken. Stress, confrontaties en ruzies zijn psychische belastingen die direct doorwerken op ons zenuwstelsel. Het lichaam kan hier op reageren door allerlei processen in werking te stellen die hyperventilatie veroorzaken.

Overige triggers die hyperventilatie (kunnen) veroorzaken zijn:

Alcohol
Gebrek aan vitamine B12 en D3
Drugs (Veel jongeren die XTC, coke en wiet gebruiken krijgen te maken met CHV)
Koffie
Light producten
Niet sporten en onvoldoende bewegen
Overgewicht
Te lang in bed blijven liggen terwijl je lichaam wakker is
Te warme kleding

Door op bovenstaande punten te letten kun je je klachten reduceren. Let op, als er sprake is van chronische hyperventilatie dan zit het probleem in je lichaam. De klachten kunnen echter wel lichtelijk afnemen maar zullen niet verdwijnen.

Artsen weten nog te weinig
Helaas hebben relatief veel huisartsen onvoldoende kennis van chronische hyperventilatie, waardoor zij je vaak niet kunnen helpen of verkeerde adviezen geven. In de meeste gevallen reageert een huisarts met angstremmende middelen zoals anti-depressiva of benzodiazepines (Oxazepam etc.) of een verwijzing naar een psycholoog. Hoe goed deze initiatieven ook bedoeld zijn, ze zijn symptoombestrijding, er zal namelijk niets veranderen aan de instelling van het ademcentrum.

Ik adviseer je om je koolzuurspanning te laten meten, hieruit kan worden opgemaakt of je verkeerd ademt en te maken hebt met chronische hyperventilatie. De koolzuurspanning geeft een nauwkeurig beeld van je situatie en voorkomt verkeerde adviezen of de inzet van niet relevante anti-depressiva. Ook al vind jij dat je adem rustig en goed is, in de meeste gevallen is dit niet het geval en dit wordt direct duidelijk uit de koolzuurproef. Indien deze te laag is heb je een verklaring voor je klachten en is er redding. Is de koolzuurwaarde goed, dan hebben je klachten een andere behandeling nodig.

Ademoefeningen
Mensen die hyperventileren krijgen meestal het goedbedoelde advies om te gaan sporten en meer te ontspannen. De meeste hyperventilanten beginnen enthousiast met een yoga cursus of gaan sporten. Hoewel het onschuldig lijkt, zit er een verborgen gevaar in deze manier van ontspannen. Haal nooit diep adem! Ook al zullen veel mensen, inclusief menig huisarts, dit adviseren.

In mijn hulpgids heb ik oefeningen beschreven die je kunnen helpen om minder koolzuur te verliezen. Als je regelmatig oefent zal je lichaam hier aan wennen wat er voor zorgt dat je klachten verminderen. Realiseer je wel dat de oefeningen doorzettingsvermogen van je vragen, want ook hier geldt: klachten komen te paard en gaan te voet.

Genezen van chronische hyperventilatie
Zelf ben ik erg gecharmeerd van de Buteyko-methode omdat ik veel mensen die dit toepasten heb zien opknappen. De Buteyko-methode is niet echt zwaar en overal en altijd te doen. Je kunt oefenen tijdens je werk, tijdens het kijken naar de TV of zelfs op de WC. Het enige nadeel van Buteyko is dat de therapeuten niet in elke woonplaats gevestigd zijn waardoor je misschien niet geholpen kan worden. Daarnaast is de Buteyko therapie vrij kostbaar. Je betaalt voor de therapie rond de 350 euro en dit wordt niet gedekt door je zorgverzekering.

Als je wilt genezen van chronische hyperventilatie kun je ook mijn hulpgids downloaden. Hierin vind je oefeningen die je kunnen helpen om het hyperventileren aanpakken. De hulpgids heb ik samengesteld op basis van medische en wetenschappelijke inzichten en opgedane ervaring met mijzelf en anderen.

Stichting Hyperven heeft een methode uitgewerkt gebaseerd op de theorie van Drs. Snitslaar (meer hierover in de volgende alinea). Met behulp van online beschikbare software kun je zelf aan de slag om je hyperventilatie aan te pakken. De methode in het kort: je houdt tijdens een sessie 10 keer zo lang mogelijk je adem in en ademt rustig uit als je het niet langer meer kunt inhouden. Langzaam stijgt het aantal seconden dat je je adem in kunt houden en past je lichaam zich aan. De methode vraagt een stevige portie doorzettingsvermogen en dagelijkse inspanning, maar dat geldt eigenlijk voor alle methoden tegen chronische hyperventilatie.

Medische publicatie
De inmiddels gepensioneerde zenuwarts Drs. Snitslaar heeft zich tijdens zijn carrière lange tijd bezig gehouden met onderzoek naar chronische hyperventilatie en de behandeling er van. Hij heeft hier een publicatie over gedaan die ik je kan aanraden om door te lezen. Klik hier om het artikel te lezen.

Photo credit: FotoDB.de Arzt via photopin (license)

Geef gerust je mening!

8 Reacties op "Genezen van chronische hyperventilatie"

avatar
  Subscribe  
Nieuwste Oudste
Houdt mij op de hoogte van
Dave Van Gastel
Dave Van Gastel

Heb ook veel last van deze chronische hyperventilatie. Is ongeveer 8
jaar geleden vastgesteld maar 3 jaar geleden heb ik mijn eerste
angstaanval gehad, op het werk dan nog wel.

Dit was na een langdurige periode van caffeine te gebruiken.
De eerste jaren had ik gewoon altijd een beetje last van duizeligheid
maar na die eerste angstaanval dacht ik echt dat ik ging doodvallen.
Ik heb toen weken in mijn bed gelegen van schrik, nu heb ik geen schrik meer want ik weet wat het is.

Ik ga nu elke week naar een kinesist voor mijn ademhaling. Met deze oefeningen gaat het al beter maar je moet er wel heel de dag op letten dat je niet terug verkeerd gaat ademen.

Alicja
Alicja
Beste Serwyn, In dec 2008 heb ik voor het eerst een paniekaanval gehad hoe de huisarts het noemt. Ik kreeg een vuurrode gezicht en in een keer geen lucht, Ik hapte naar lucht en na een tijdje kreeg ik lucht (buiten achter in de tuin). Voor mij leken het minuten, duurde naar mij weten best lang. Er was daar eigenlijk geen aanleiding voor. Was alleen thuis en moest naar me werk. Ik had het gevoel dat ik dood ging. Raakte dus in paniek omdat ik geen lucht kreeg. Toen begon voor mij de ellende. Durfde niet in de douche, niet naar buiten, durfde me kind niet naar school te brengen, me bloeddruk was heel hoog, die is nu gewoon normaal (120/80)Ben toen bij de huisarts geweest en die dacht dat ik depressief of overspannen was, die stuurde me door naar de psycholoog, heb daar acht gesprekken gehad maar heeft voor mij niet veel geholpen. Was op dat moment wel gerustgesteld maar de klachten hielden aan. Heb toen cognitieve gedragstherapie gedaan want volgens de psycholoog had ik een paniekstoornis. Dat heeft me een beetje geholpen maar de klachten houden steeds aan. Af en toe gevoel om gek te worden, lusteloosheid, minderwaardigheidscomplexen, slecht slapen, oorsuizingen vooral links, droge huid, soms zweet handen, rillingen van binnen in me lichaam, soms moe/ lui, veel gapen terwijl ik me dan niet moe voel (ongeveer tien x in een minuut gapen), niet meer echt van dingen genieten terwijl ik dat dus wel altijd deed. Heb verschillende onderzoeken gehad zoals: mri scan, darmonderzoek, dermatoloog voor uitslag en die kwam door stress volgens hun enz. maar de dokters kunnen niets vinden. Alles blijkt goed te zijn en volgens de dokters ben ik kerngezond. Me vraag is eigenlijk heb ik nu echt een paniekstoornis of is het chronische hyperventilatie?… Verder lezen »
Eva de Roode
Eva de Roode

Hoi Selwyn, ik was behoorlijk sceptisch toen voordat ik je boekje kocht. Maar, wat een opluchting! Ik herken bijna alles wat je beschrijft en heb door dit boekje vast kunnen laten stellen dat ik te maken had met CHV. Je leest het goed, had. Ik ben enkele maanden consequent met je adviezen aan de slag gegaan en ben nu sinds een paar weken vrij van mijn klachten. Alleen bij spanning op mijn werk of stress thuis komen de klachten weer aanzetten maar dan ga ik weer rap aan de slag met een van je oefeningen.

Het is een kwalijke zaak dat deze informatie niet bekend is bij huisartsen en arbo-artsen terwijl er talloze bronnen zijn die je in het boekje aanhaalt.

Ik heb de laatste jaren aan iets geleden wat ik voor 8 euro zelf kon oplossen terwijl mijn huisarts mij bij het laten zien van je boekje nog net niet uitlachte.

Ontzettend bedankt voor je heldere uitleg en je hulp via de mail.

Vriendelijke groet,
Eva de Roode uit Hilversum

Edwin van het Woud
Edwin van het Woud

Hallo Selwyn,

Na 5 maanden oefenen en het anders inrichten van mijn leven kan ik eindelijk zeggen dat ik klachtenvrij ben. Ik voel mij een nieuw mens, heb energie voor 10 en adem nog maar 7 keer per minuut in rust. Ik wil je onwijs bedanken voor de hulp en steun die je mij per e-mail gaf.

Dirk
Dirk

Ook ik heb sinds enkele maanden last van ademproblemen , angstig lichaamsgevoel, constant het hartrytme aan het voelen, duizeligheid en concentratie problemen. Jarenlang energiedrankjes gedronken en wiet gerookt dagelijks en een stressvol bestaan door het runnen van een succesvolle internetonderneming. Dit ging 5 jaar prima maar sinds enkele maanden kamp ik met CHV. Ik was het zat en wilde ervanaf. Gestopt met de energiedrankjes en wiet maar dit hielp niet. Vervolgens besloten een paar maanden op vakantie te gaan naar Thailand om eens lekker te genieten en Ja hoor ik ben weg uit mijn isolement in NL en heb nergens meer last van Alle symptonen zijn verdwenen. Voel me happy en leef eindelijk weer in een normaal lichaam dat alles aankan.

Nathalie Roos
Nathalie Roos

Hoi ik heb het ook al dik zeven jaar alle simpthonen waar jullie het over hebben heb ik ook maar dat het lastig is dat zeker maar ik leef nog steeds zo is het leven nu 1 maal je komt er niet meer van af dat ben ik nu zeker van overtuigt je moet er leren mee leven je word niet gek en je gaat er niet dood aan dat is zeker het is juist de angst die alles op gang zet als je die kan overwinnen dan zou ik zeggen dat je je beter gaat voelen veel sterkte allemaal wil je reageren graag jou mening.

Harry beumer
Harry beumer

Beste selwyn…ben er eigenlijk al wel van overtuigd vooral na het lezen van jou artikel dat de klachten die ik heb door chronische hyperventilatie worden veroorzaakt…nu wil ik voor de zekerheid toch de koolzuurspanning laten meten…maar nu is mijn vraag heeft dit alleen maar zin als je op dat moment in een aanval zit en dus klachten hebt of kun je die test ook laten uitvoeren als het op dat moment wel redelijk met je gaat?
En kun je die test gewoon bij de huisarts laten doen of beter bij een specialist?

Setcan
Setcan
Hallo allemaal, Sinds vorig jaar juni heb ik helaas ook kennis gemaakt met hyperventilatie. Voor die tijd had ik al een best stressperiode achter de rug. Verhuizing, verandering van baan en geboorte van mijn kind. Vooral het laatste zorgde voor veel stress en spanning. Paar uur voor de geboorte van mijn kind, zag ik hoe erg mijn vrouw eraan toe was. Dat bezorgde heel veel spanning bij mij. Links op mijn borst leek het alsof er een ader was vast zat met een propje. Gelukkig ging dat na een uur of twee weg. Na het ontstaan van dit geval kreeg ik twee weken laten last van gapen. Probeerde continu te gapen, maar helaas lukte dat pas na 2 minuten proberen. Na een maand kreeg ik het gevoel te stikken tijdens het werken. Ik probeerde continu diep adem te halen wat dus contonu moslukte. In paniek stapte ik in de auto om snel naar de eerste hulp te gaan, maar halverwege trok ik het niet neer en ging naast de auto liggen en letterlijk wachten tot ik dood zou gaan. Dood gaan is natuurlijk niet makkelijk. Ik belde direct de ambulans en tijdens het gesprek werd ik rustiger. Huisarts vertelde dat de verschijnselen (kaken op elkaar, trillende handen, duizelig, gevoel van flauw vallen) duiden op hyperventilatie. Ik kreeg gelijk ala hulpmiddel een psychische medicijn voorgeschreven. Heb het nooit gebruikt en wil het ook nooit gaan gebruiken. Na 3 maanden kreeg ik weer een aanval, dit herhaalde zich bijna om de 2 tot 3 maanden. Na de laatste keer heb ik continu dat ik moet boeren. Vanaf mijn keel tot aan mijn borst voelt het alsof het verstopt is. Vanaf mijn maag voel ik luchtbellen en komt het naar boven om te moeten boeren. Als ik eet heb ik er ook last… Verder lezen »

Navigation